Watervoorziening

Water

Voor het water uit de kranen en voor de wc’s en douches zijn we volledig afhankelijk van regenwater. Dat wil dus zeggen: zuinig met water!

Er zijn twee sisterna’s: één onder het huis (ca. 6 m3) en één in de tuin (ca 30 m3). Onder de trap buiten is de pomp van de huisput. Het water uit deze sisterna gaat via de handpomp achter het huis naar een bak op het dak en is aangesloten op de kraan in de keuken. Het is opgevangen regenwater van het dak, vandaar dat er op het dak géén rotzooi gemaakt mag worden, dat zou het drinkwater verprutsen. Zorg dat er altijd voldoende water in de bak is. Het water uit deze sisterna’s kan je gebruiken voor thee, koffie en eten, maar wel eerste koken. Voor drinkwater altijd mineraalwater kopen.

De tuinput levert het water aan de wc’s en douches. Aan de tuinput kan een slang bevestigd worden, waardoor je in de tuin water voor de was kunt tappen.

Sinds kort hoeft het water voor de badkamers niet meer met de hand te worden gepompt, er is nu een elektrische pomp. Onze zorg is nu dat er te gemakkelijk teveel water voor het douchen wordt gebruikt, waardoor er aan het eind van de zomer geen water meer is. Dus graag net zo zuinig met water alsof je het zelf met de hand had moeten pompen. Mocht de elektrische pomp kapot zijn, geen nood de handpomp op het terras is er nog. Dan wel op het dak de kraan bij de bak omzetten. Deze handpomp kan ook gebruikt worden voor het water voor de planten.

Als de tuinput leeg is door teveel watergebruik (wat voorheen nog nooit is gebeurd), moet er water besteld worden, dit kan via Markus.

De WC’s komen uit op een zinkput, die gebaseerd is op een biologisch evenwicht. Dus geen chemicaliën, synthetische spullen, harde papieren, verband of luiers via de plee a.u.b.! Anders raakt de zaak onherroepelijk verstopt. En als je dat één keer hebt meegemaakt, wil je het nooit meer. Voor het geval de afvoer van de WC verstopt is haal je uit het berghok de grote (zware) ontstopper-stang. Deze moet met een draaibeweging door het juiste gat bij de beer­put gehaald worden. De beerput zit voor het huis, onder het raam van de logeerkamer. Daar liggen een paar platte stenen, die moet je oplichten dan zie je aan de zijkant de gaten van drie afvoeren (zijkamer, slaapkamer en keuken), vervolgens steek je de stang door het juiste gat.

Ondanks dat we zuinig moeten zijn met water, in voorkomende gevallen, de wc na gebruik goed doorspoelen zodat er in een droge, warme zomer geen verstoppingen ontstaan. (Dus ook niet veel papier gebruiken).