Het verblijf

Alle etenswaren en dranken die in huis staan mag je gewoon opgebruiken en eventueel naar ei­gen inzicht weer aanvullen. Dan blijft de voorraad vers. Wat je niet vertrouwt s.v.p. meteen weggooien!

Het huisvuil: De vuilniszakken moeten in een van de containers ge­deponeerd worden, die vele plaatsen langs de weg staan. Er staan tegenwoordig op veel plaat­sen ook flessenbakken. Bij vertrek vuilnis- en pedaalemmer leeg en schoon achterlaten i.v.m. mieren, katten of honden.

Het waait vaak. Let op de glazen deuren. Zet ze altijd vast met de drammers ook al waait er geen zuchtje. Het is een enorme toestand en kostbaar ze te vervangen. Doorgaans zijn er muggen. Het gebruik van een klamboe is zeer aan te raden. Deze kan je het beste ophangen voordat je gaat slapen, ‘s nachts komt het er doorgaans niet van. Klamboes liggen onder in de kast in de slaapkamer.

Elektrische muggenverdrijvers werken ook bijzonder goed; een half uur voor het slapen gaan aanzetten. Praktische wenk: géén vliegen of muggen in de slaapkamer als je die overdag donker houdt.

Ook als je het huis kortstondig verlaat voor bijvoorbeeld strand- of cafébezoek altijd alle deuren en luiken goed sluiten; ook het berghok, we willen nog lang van de ijskast genieten. Het is bij tijden voorgekomen dat er insluipers in het huis zijn geweest op zoek naar geld en creditcards of andere bruikbare spullen.

Wasserijen zijn in Pujols en Sant Ferran. Vanwege de schaarste aan water zijn ze duur. Zelf wassen kan natuurlijk ook.

Fietsen huren kan op veel plaatsen. O.a. in La Savina, in Es Pujols (Andreuet). Mountainbikes zijn in vele opzichten aantrekkelijker dan brommers. Veel fietsen op het eiland hebben geen licht – het verdient aanbeveling om een fietslampje op batterijen (voor aan de arm) mee te nemen.

Communicatie: In Sant Ferran is een internetlokaal.

In cafetaria “Es Glob” t/o Brico Paya in Sant Fransesc is gratis Wifi – Internet voor de klanten. SSID: esglob_wifi, WEPkey (128bits): 2468013579642 (?).

Erg prettige zaak, ook voor een koffie of pils tijdens de e-mails naar huis.

Voor na het ongeval: Bij Sant Francesc (rechts van de grote weg) is een nieuw hospital gekomen. ‘Farmacia’s’ zijn in Sant Francesc en in Sant Ferran. Geven in eenvoudige gevallen ook wel advies en medicijnen zon­der recept.

Als je een probleem hebt met iets, kijk dan even in één van de dagboeken. Een ander kan al een oplossing gevonden hebben (oude dagboeken rechts boven in de boekenkast). Als je iets node mist in het huis en je vindt dat het bij het huis past: gewoon aanschaffen, bonnetje mee naar Nederland, wij doen daar niet moeilijk over.

Tenslotte: voor het regelmatig water geven van de oleanders voor en achter het huis en de plantjes in de bakken voor het grote terras zal een ieder rijkelijk beloond worden. Is het niet dit jaar, dan toch het volgende …