Er naar toe

Naar Formentera:

Eerst vliegen of varen naar Ibiza: in de zomer, van april tot oktober, bieden Vueling en Transavia doorgaans de beste rechtstreekse vliegmogelijkheden. Kijk eventueel ook naar vluchten vanaf Eindhoven of Münster (Dtsl.)

Tussen november en maart is het doorgaans onmogelijk om rechtstreeks naar Ibiza te vliegen, je bent dan aangewezen op Iberia of Vueling. Je kan van dit nadeel een voordeel maken met een tussenstop in bijvoorbeeld Madrid, Barcelona of Valencia.

Een andere leuke verbinding met Formentera is de boot vanaf Barcelona of Denia. In de zomer vaart er een boot rechtstreeks vanaf Denia naar Formentera.

Formentera-Ibiza:

Vanaf het vliegveld Ibiza een taxi nemen naar de haven, kost max. € 20,- (“Puerto, barca a Formentera por favor”). De lijnbus van het vliegveld (lijn 10) is ook prima te doen, deze gaat iedere 20 minuten, doet er 15 min over, heeft haar eindpunt aan de haven (Port) en kost maar € 3.40 pp. De bus staat rechts van de uitgang van het vliegveld.

Kaartjes voor de overtocht kopen in het ‘Estacion Maritima’, eventueel afvaartschema’s meenemen voor de terugreis. Er zijn drie maatschappijen Medipitiusa, Trasmapi en Balearia, met verschillende boten. De laatste boot gaat doorgaans om 21.30 uur (raadpleeg vooral de sites!).

De boot kost ca. € 25,- voor een enkele reis, de tocht duurt ca. 30 min.

Er bestaat de mogelijkheid om retourkaartjes te kopen; let er dan wel op dat je met dezelfde maatschappij terug moet varen.

LET OP: vanaf 60 jr krijg je aanzienlijke korting als ‘jubilado’.

Blijf je op Ibiza overnachten omdat er geen boot meer gaat, of gaat je vliegtuig heel vroeg terug, dan is een prettig eenvoudig hotel, dicht bij de haven, Hostal Parque, www.hostalparque.com of Hostal La Marina www.hostallamarina.es.

De weg naar het huis:

Vanaf de haven van Formentera, ‘La Savina’, taxi nemen naar het huis. (Ca’n HarmJan, detras Ses Feixes, San Fernando) is voor sommige taxichauffeurs voldoende aanduiding om er feilloos heen te rijden). Als je niet opziet tegen een stukje lopen gaat het met de “Regular bus” (lijndienst) naar San Fernando of Pujols overigens ook prima!

En als je auto of scooter huurt aan de haven is de route: Vanaf de haven naar Sant Ferran. Daar linksaf naar Pujols. Voor een vrij scherpe bocht naar links staat rechts een bord ‘Res­taurante Ses Feixes’ en links een Supermercado. Op dat kruispunt (Carretera a Sa Punta Pri­ma) rechtsaf de asfaltweg in. Deze maakt een linkerbocht, langs de garage van de autobussen, ca. 50 meter verder smal weggetje in links (Cami de S’Abeuradeta). Bij de tweesprong links. Dan de volgende (doodlopende) weg linksaf (Calle des Camp des Pou), langs de grijze gemetselde muur. Het vóór­laatste huis links: dáár is ‘t.

Autohuur

Aan de haven zijn diverse autoverhuurders (Avis, Europcar etc.). Deze kan je tevoren reserveren via bijvoorbeeld Holidaycars (www.holidaycars.nl) . Ik neem altijd het eerste kantoortje van de lokale verhuurder ‘Autos Isla Blanca’ (www.proautorentecar.com tel. 971.323226). Hij is doorgaans niet de goedkoopste. De prijzen variëren afhankelijk van het seizoen, € 30-€ 40 per dag.

Meenemen

Lakens hoeven niet meer te worden meegenomen, als het goed is tref je het bed opgemaakt aan. Wel je eigen badlakens meenemen. En buiten de eigen spullen 1 of meer zaklantaarns en favoriete CD’s.

Er staan vanzelfsprekend veel boeken in het huis.

Voor noodgevallen.

Onze schoonmaker en huisbewaarder heet Markus Löffelsend– hij spreekt uitstekend Spaans en Duits, zijn telnr. is 0034.608178575. Hij is beschikbaar voor raad en daad.

Voor technische zaken mbt de waterpomp en elektra kan je Jaap van Buren bellen, hij spreekt Nedrlands en zijn telnr. is 00.34.680503212.